Novembris, 2021

 Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, plānojam individuāli grupās organizēt bērniem pasākumus : Mārtiņdiena, Lāčplēša diena, Latvijas 103. gadadiena, Rīcības dienas  un Ziemassvētku gaidīšanas svētkus. 

Mārtiņdienā bērni izspēlēs tautas rotaļas un radošo skaņu rīku muzicēšanu, kas būs noslēguma pasākums nacionālajam sadarbības eTwinning projektam “Dimdaru, damdaru!”. Iecerēts, ka tiešsaistes pasākumā piedalīsies Ludzas, Daugavpils un Jūrmalas pirmsskolas izglītības iestāžu bērni.

Liels paldies vecākiem par dalību projektā, ar bērnu kopīgi sagatavotajiem stāstiem par mīļāko vietu Jūrmalā un līdzdalību skaņu rīku tapšanā. Vairākums ģimenes izmantoja otrreizējos materiālus skaņu rīku pagatavošanā. Izstādi ar skaņu rīkiem un plakātiem var skatīt šeit.

https://www.facebook.com/zvanins.pii/videos/1554350901568455

Kopīgs stāsts par mūsu pilsētu https://youtu.be/HI51fqJwVg0


Valsts svētki!

Sākot no Lāčplēša dienas, 11.novembra līdz 17.novembrim izgaismosim iestādi ar izlietotām otrreizējām burciņām.

 11. novembra rītā 3 – 6 gadīgo grupas katra atsevišķi dosies atzīmēt Lāčplēša dienu pie kapteiņa P.Zolta pieminekļa. - PASĀKUMS ATCELTS! SAKARĀ AR VALSTĪ NOTEIKTAJIEM IEROBEŽOJUMIEM!

17.novembrī dziedāsim Latvijas himnu, cienāsimies ar pašu gatavotu svētku torti un apskatīsim zālē bērnu darbu izstādi par Jūrmalas dabas bagātībām -  ūdeņiem.


Zaļie darbi Latvijā!

RĪCĪBAS DIENAS                                         

Rīcību dienu ietvaros no 15. līdz 26.novembrim vēlamies padziļināt bērnu izpratni par dzeramo ūdeni un piejūras apkārtējās vides ilgtspējību.  Sniegsim izzinošu informāciju par Baltijas jūru un Rīgas jūras līci. Ekskursijā uz jūru apsekosim jūras pludmales tīrību, veiksim eksperimentu par dzeramā ūdens ieguvi no gruntsūdeņiem. Sagatavosim plakātus, kurus izvietos uz iestādes sētas,  uzrunājot vietējo Kauguru kopienu par vides nepiesārņošanu, atkritumu samazināšanu un pilsonisko atbildību vides saglabāšanā ar saukli “Īstais brīdis sākt….”.

Akcija “Palīdzēsim kokiem!”

Iestādē organizē bērnu izglītošanu dabas resursu saglabāšanā. Desmito gadu organizējam makulatūras vākšanas akciju ”Palīdzēsim kokiem”.  Mūsu mērķis ir savākt makulatūru, lai pēc tam nodotu otrreizējai pārstrādei, un atkārtoti ražotu papīru. (1.tonna makulatūras ļauj saglabāt 14 kokus).

Aicinām vecākus atbalstīt un piedalīties šajā akcijā! Makulatūras vākšana iestādē noritēs divas reizes gadā (rudenī un pavasarī).

Rudens akcija no 22. līdz 26.novembrim.

Kas jādara?

ü  Jāsavāc makulatūra (papīrs, kartons, avīzes, vecas grāmatas un žurnāli, bukleti u.c.)

ü  Jāsasien pakās, vai jāsaliek kartona kastēs, var arī maisos un jānogādā pie iestādes šķūnīša.

ü  Par dalību makulatūras vākšanā vecākiem ir jāpaziņo grupas skolotājai.

ü  Grupās atkārtoti pārrunās par atkritumu šķirošanu un otrreizēju materiālu izmantošanu.

Tuvāka informācija pie metodiķes Ilzes vai saimniecības vadītājas Jelizavetas


Vides novērtējums 2021.gada rudenī

Ikgadējā Ekoskolas vides novērtēšanā aicinājām vecākus elektroniski izteikt savu viedokli par ūdens izmantošanas paradumiem ģimenē, kā arī iesniegt priekšlikumus, ieteikumus  turpmākajam darbam Ekoskolas programmā.  Paldies 43 atsaucīgajiem vecākiem, kuri rada iespēju sniegt atbildes uz 7 jautājumiem.

Sniegtās atbildes uz jautājumiem :

- Vai jūsu ģimenē zina, ko nozīmē dzīvot videi draudzīgi? Atbildes bija 100% pozitīvas, viens respondets komentēja, ka ne vienmēr izdodas.

- Vai ģimene mājās taupa ūdeni un māca to darīt bērnam? Izdodas 31 (72%) respondentu ģimenēs, 11 (25,6%) – dažkārt, bet 2 (4,7%) pagaidām neizdodas.

- Vai ģimenē aizgriež ūdens krānu, tīrot zobus? Jā, izdodas 25 (58,1%) respondentu ģimenēs, dažkārt – 11 (25,6%), bet šādas darbība neveic 7(16,3%) ģimenes.

 - Vai ģimene pērk dzeramo ūdeni veikalā? Jā, iegādājas ūdeni veikalā 22(51,2%) respodentu ģimenes, dažkārt 10 (23,3%), nepērk ūdeni veikalā 11 (25,6%).

 - Cik m3 ūdens vidēji mēnesī izlieto katrs  ģimenes loceklis? 6 respondentiem bija grūti pateikt, kāds ir aptuvenais ūdens patēriņš uz vienu ģimenes locekli. Amplitūda, kas tika norādīta bija no 1m3 – 5,6m3, vairākums ģimenes patērē 2 – 3 m3 ūdens uz ģimenes locekli.

Noslēguma jautājumā, kā kopumā vērtē Ekoskolas darbu, respondenti atzīmē : 1 (2 – 3%) vidēji, labi – 11 ( 25,6%), ļoti labi 15 ( 34,9%), izcili 16 (37,2%). 3 respondenti neko konkrētu nevarēja pateikt par Ekoskolas darbību. Mums par lielu prieku pārējie 40 respondenti ir gatavi turpināt atbalstīt mūsu iestādes mērķus, palīdzēt ar pasākumiem un aktīvi iesaistīties vides izglītībā.

 Pēc paveiktā jāsecina, ka iestādei vēl daudz darba līdz pilnīgai izaugsmei, noteikti jārūpējas, lai informācija nonāk līdz visiem vecākiem, lai veiksmīgāk bērni un vecāki iekļautos vides izglītības programmā, kas patiesībā ir cieši saistīta ar jaunajām kompetencēm. Mēs kopīgi augam  un veidojamies par atbildīgiem pilsoņiem,  kuri rūpējas par savas vides  saudzēšanu. Tomēr šodien jāatceras, ka taupīt ūdeni uz higiēnu nav mūsu mērķis, bet padomāt vai  ūdeni vajadzētu pirkt, ja ir pieejams centralizētais pilsētas ūdens. 

Plašāka informācija par anketas rezultātiem šeit         https://ej.uz/anketasrezultati2021


Vides novērtēšanā iesaistījās 44 bērni no grupas “Vardītes”, “Bitītes” un “Mārītes” izpildot darba lapas, piedaloties intervijās un apsekojot tuvāko apkārtni.



SASNIEGUMI

“eTwinning Skola” 

Esam saņēmuši atzinības zīmi, karogu un ES Inovācijas , pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāres Marijas Gabrielas vēstuli. Esam starp 25 Latvijas izglītības iestādēm, kam konkursa kārtībā piešķīra augsto atzinības zīmi, kurā aktīvi darbojas skolotāju komandas, kas īsteno eTwinning sadarbības projektus, veicina digitālo pratību un interneta drošību.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Maijs, 2024

  Sveicam Latvijas Republikas   Neatkarības atjaunošanas svētkos! Mūsu valsts būs tik stipra, cik stipra ir mūsu ticība savai nākotnei. ...